Sibirisk lärk

Sibirisk lärk är ett långsamväxande träslag med en hög andel kärnvirke och är naturligt impregnerad med kåda, garvsyra och harts. Tack vare god slitstyrka och hög rötbeständighet är träslaget ett mycket bra alternativ till traditionellt tryckimpregnerat virke. Virket kommer från Sibirien och är FSC-certifierat (Forest Stewardship Council), vilket innebär att lagar och regler ska följas vid avverkning för att säkra ett sunt skogsbruk.

Träslaget är ett av de vanligaste i barrskogszonen på norra halvklotet och är dominerande i Sibirien. Ryssland har ca 25 miljarder m3 lärk.

Det eventuella spill man får vid byggnationer kan man elda upp i spisen om man så önskar, till skillnad mot tryckimpregnerat virke som enligt lag ska lämnas till en anläggning som tar tillvara miljöfarligt avfall.

Utseende
Nysågat liknar träslaget gran med visst inslag av gula och röda toner. Obehandlad lärk åldras till en vacker silvergrå nyans, vill man behålla ursprungsfärgen rekommenderas att behandla virket med pigmenterad olja.

Tips:

Montering
Förborrning av skruvar kan behövas, speciellt nära ändträ. Infästningen ska vara klassad rostfri A2 eller rostfri-syrafast A4. Galvad infästning kan ge missfärgningar. C/C avståndet på skruv- eller spikreglar bör vara relativt tätt, 400-500 mm. Luftspalter och springor rekommenderas då lärk kan röra sig beroende på luftfuktighet.

Behandling och skötsel
Obehandlat virke är att föredra, men det går alldeles utmärkt att behandla med olja, järnvittrol eller kisel efter tycke och smak. Låt inte metallsaker ligga på då fula märken och fläckar kan uppstå av rost. Det går bra att göra rent med en mild rengöringsprodukt till exempel grönsåpa.