Kärnfuru

Kärnfuru, även känt som ”heartwood”, är den innersta delen av furuträdet och anses vara den mest värdefulla och hållbara delen av trädet. Det skiljer sig från ytfurun genom dess mörkare färg och högre densitet. 
 
Kärnfuru bildas i de äldre delarna av furustammen, vanligtvis i kärnan där trädet är äldre och har genomgått mer åldrande och tryck. Virket är känd för sin exceptionella hållbarhet och motståndskraft mot röta och insektsangrepp. Dess tätare fibrer gör det också mer motståndskraftigt mot fukt, vilket gör det lämpligt för utomhusapplikationer som däck och uteplatsmöbler.
 
Kärnfuru har en rikare och mörkare färg jämfört med ytfurun. Dess ådringar och naturliga variationer ger varje bräda en unik karaktär och skönhet. På grund av dess hållbarhet och naturliga skönhet används kärnfuru ofta för en mängd olika ändamål, inklusive möbelbyggnad, golvbeläggning, paneler, snickeriarbeten och exteriöra konstruktioner.
 
Kärnfuru är ett förnybart och hållbart material. Genom att använda kärnfuru stödjer man ansvarsfull skogsbruk och minskar behovet av att använda mindre miljövänliga alternativ. Kärnfuru är relativt lätt att bearbeta och kan enkelt behandlas med färg, lack eller olja för att förbättra dess utseende och hållbarhet. För att bibehålla dess skönhet rekommenderas regelbunden rengöring och underhåll.
 
Sammanfattningsvis är kärnfuru ett utmärkt val för dem som söker en hållbar, vacker och mångsidig träsort för sina projekt. Med dess naturliga skönhet och överlägsna hållbarhet är det inte konstigt att kärnfuru förblir en populär och eftertraktad materialval inom träindustrin. Vi lagerhåller trall och tar fram paneler och annat på beställning. 

Tips:

Montering
Galvad infästning kan ge missfärgningar. C/C avståndet på skruv- eller spikreglar bör vara relativt tätt, 400-500 mm. Luftspalter och springor rekommenderas då trä kan röra sig beroende på luftfuktighet, minst 5 mm mellan vid montering. 

Behandling och skötsel
Obehandlat virke är att föredra, men det går alldeles utmärkt att behandla med olja, järnvittrol eller kisel efter tycke och smak. Låt inte metallsaker ligga på då fula märken och fläckar kan uppstå av rost. Det går bra att göra rent med en mild rengöringsprodukt till exempel grönsåpa.